Hobi Bahçesi Nedir? Nasıl Kiralanır ? Neler Yapılır ?

08-04-2023 13:07
Hobi Bahçesi Nedir? Nasıl Kiralanır ? Neler Yapılır ?

Hobi Bahçesi Nedir?

Hobi bahçeleri kent yaşamından uzaklaşmak isteyen, toprağa ve doğaya özlem duyan kişilerin gözdesi haline geldi. İnsanlar şehir yaşamından kopmadan, zamanlarının belirli bir kısmını hobi bahçelerinde geçirebiliyorlar.

Hobi bahçelerinde; şehirde yaşayıp doğadan kopmamanın yanında sebze ve meyve fideleri de yetiştirilebilir. Kalabalıktan ve ağır çalışma koşullarından biraz olsun uzaklaşmak isteyen birçok kişi için ideal bir uğraş niteliğindedir. Üstelik bedensel ve zihinsel olarak rahatlatıcı etkileri vardır. Aynı zamanda hobi bahçelerinde ürettiğiniz taze meyve ya da sebzeleri tüketmenin de keyfine varabilirsiniz.

Hobi bahçesinin tam olarak tanımını yapmak gerekirse, “Belirli bir alanda kişiye özel olarak meyve, sebze, bitki yetişilmesi” ifadesi uygundur. Hobi bahçelerinde genellikle konut bulunmaz. Bu alanlar ayrı ayrı bölümler olarak yalnızca bahçecilik için kullanılır.

Hobi Bahçesi Nasıl Kiralanır veya Satın Alınır?

Hobi bahçeleri ilginizi çekebilir veya bu alanda sıklıkla vakit geçirmek istiyor olabilirsiniz. Bunun için ilk adım elbette hobi bahçesi kiralama fiyatlarıdır. Satın alma ya da kiralama noktasında çok farklı kriterlerden söz etmek olasıdır.

Öncelikle ülkemizde hobi bahçeleri için uygulanan prosedürü açıklayarak başlayalım. Eğer bir hobi bahçesi satın almak veya kiralamak istiyorsanız belli kurallar uymanız beklenir. Örneğin, tarım arazilerinin satış işlemleri ülkemizde noter ile hisseli biçimde yapılmaktadır. Ancak bu satın alanın alanların üzerinde izinsiz biçimde hobi bahçesi oluşturmak yasaktır. Hobi için kullanılan bahçeler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimi altındadır.

Özellikle pandemi döneminde hobi bahçelerine insanlar talep göstermiştir. Bu durum da usulsüz satış ve kiralamalarla üzücü sonuçlara yol açmıştır. Hobi bahçelerini satın alan kişilere şahsi tarlalar parsel parsel ayrılarak verilmiştir. Türkiye’deki yasalara göre tarım arazilerinin hobi bahçesi gibi uygulamalarla bölünmesi yasaktır. Yine yasalarda tarım arazilerini bölerek farklı amaçlarla kullanılmasının 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Aynı biçimde izinsiz, ruhsatsız olan bahçelere metrekare başına para cezası kesilmektedir.

Tüm bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına bulunduğunuz yerdeki belediyelerle iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Hobi bahçesi kiralamanın belirli şartları vardır. Şahıslara özel tahsis edilerek ikinci şahıslar hobi bahçelerini kullanamaz, devredemez ve kiraya veremezler. Hobi bahçelerini bir ay kullanmayan veya nadir kullanan kişilerin kira sözleşmeleri iptal edilebilir.

Hobi Bahçelerinde Neler Yapılır, Neler Yapılamaz?

Hobi bahçeleri genellikle bahçecilik işleri ile uğraşmak adına kullanılır. Bu alanlarda dilediğiniz gibi meyve ve sebze fidesi yetiştirebilirsiniz. Hobi bahçesinde fide yetiştireceksiniz, “Hobi Fide” firmasındaki ürünleri ve paketleri buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Hobi Fide’den hobi fide paketleri ve toptan fide çeşitlerine ulaşabileceğiniz gibi bahçe ekipmanları da edinebilirsiniz.

Hobi bahçelerinde en iyi yapılacak olan aktivite toprakla haşır neşir olup meyve, sebze ve bitki yetiştirmektir. Bunların haricinde hobi bahçesinde yapılmayacak pek çok şey de vardır. Hobi bahçesi kiracıların hak sahiplerinden sabıka kaydı istenmektedir. Hobi bahçelerinde yapılmayacakları şu şekilde sıralayabiliriz:

                Hobi bahçesi olarak kullanılan yerlerde gece kalmak, konaklamak yasaktır.

                Hobi bahçelerinde alkol kullanımı yasaklanmıştır.

                Ekimi ve dikimi yasak olan ürünleri hobi bahçelerinde de ekip dikemezsiniz.

                Şahsa özel bahçeyi ikinci bir şahıs kullanamaz.

                Kiralanan hobi bahçesine uzun süre gidilmez ise sözleşme iptal edilir.

·         Hobi bahçelerinde olan ürünlere zarar verilmemelidir.

Sık Sorulan Sorular

Hobi bahçeciliğinin maliyeti yüksek midir?

Hobi bahçesi olarak kullanılacak alanın büyüklüğüne göre değişiklik göstermekle beraber iyi bir planlama yaparak maliyeti düşürmek mümkündür. Başlangıç aşamasında alacağınız fideler ile yatırım yaparak ileriki dönemde kara geçebilirsiniz. Sebze ve meyve yetiştiriciliği yaparak kendi ürünlerinizi tüketeceğinizi de düşünürseniz maliyet açısından size uzun dönemde kar bile sağlayabilir. Hobi Fide ürünlerinin uygun fiyatlarından yararlanabilirsiniz.

Hobi bahçesi satın almak mı kiralamak mı?

Bu durum elbette bütçenize ve kullanım amacınıza göre biraz kişisel kararınıza kalmıştır. Hobi bahçesi satın almak yatırım amacıyla da tercih edilebilmektedir. Hobi bahçesi alanları genellikle 20-50 dönüm aralığındadır ve kooperatif hissesi olarak satılır. Kişiler hobi bahçesine dönüştürmek için uygun arazileri satın alıp bu alanları hobi bahçesine dönüştürebilir. Alınacak arazinin elektrik ve su bağlantılarının olması bu aşamada önemlidir. Bahçe satın alırken başka hissedarı olup olmadığını, tapusunu sorgulamanız gerekir. Kiralamak için ise bulunduğunuz il veya ilçedeki belediye ile iletişime geçmeniz önerilir.

Hobi bahçeciliği nerelerde yapılabilir?

İhtiyacınıza ve ekonomik durumunuza göre şehir dışında bir alan kiralayıp satın almak hobi bahçeciliği için bir seçenektir. Yine de bir tek bu biçimde hobi bahçeciği yapmak durumunda değilsiniz. Dilerseniz evinizin önünde bir alan var ise şehirde yapabilirsiniz. Yine evinizin balkonu, penceresinde, camekanlı balkonunda hobi bahçeciliğiyle uğraşabilirsiniz.

Hobi bahçesi işine yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli?

Hobi bahçeciğine başlayacaklar; isminden de anlaşılacağı genellikle ticari bir amaç ile bu hobilerini gerçekleştirmezler. Eğer yeni başlayacak kişilerin herhangi bir tarım bilgisi yoksa bu alanda araştırma yapmalıdır. Farklı türlerdeki meyve, sebze veya bitkilerin kendine özgü yetiştirilme biçimi vardır. Sabırlı ve planlı hareket ederek seçilen alanın güneş alması, su kaynakları gibi özelliklerine dikkat edilmelidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.